5:2 faste metoden

posted in: IF metoder | 9

Hvad er 5:2 faste?

5:2 faste metoden er hurtigt blevet en af de mere populære faste metoder. Man hører rigtig meget om det, og det er der god grund til. Det er en simpel, hurtig og nem tilgang til en faste metode. Den er overskuelig og virker meget mindre “skræmmende” end de andre metoder. 5:2 faste metoden blev ekstrem populær efter BBC dokumentaren Eat, Fast and Live Longer. En meget god dokumentar og uanset hvilken metode man følger – så skal den ses :)

 5:2 faste

 

Praktisk info vedr. 5:2 faste

5:2 faste metoden er designet ud fra en tanke om, at man kan opnå de samme helbredsmæssige fordele som en kalorierestriktiv diæt, ved at faste 2 dage om ugen.

Dokumentaren Eat, Fast and Live Longer forklare meget godt hvordan det egentligt fungere, hvilke fordele der er og hvorfor det er så god en “kur”.

Praktisk for 5:2 faste kan det opsummeres således:

 •  2 dage om ugen spiser man 25% af sit daglige kaloriebehov (TDEE).
 •  Det er typisk ca. 500 kalorier på disse dage (lidt mere for mænd, lidt mindre for kvinder).
 •  Du spiser helt normalt de andre 5 dage om ugen.
 •  Det er helt op til dig hvordan og hvornår du vil indtage de 500 kalorier på faste dage.

Pga. simpliciteten og enkeltheden ved teknisk set kun at reducere ens kalorieindtag 2 dage om ugen, så er metoden er meget populær. Det er virkelig en god start for mange som gerne vil i gang med at tabe sig, eller opnå de mange andre fordele der er ved intermitterende faste, og som måske ikke har mulighed, tid eller overskud til at kaste sig over de mange andre metoder.

Du kan beregne dit eget daglige kaloriebehov ved at klikke her.

 

Forklarende fordele ved 5:2 faste

Nogle af de omtalte fordele ved 5:2 faste som beskrives i dokumentaren og i den officielle bog er bl.a.:

 • Reducerer niveauet af IGF-1 (insulin-lignende vækstfaktor 1). IGF-1 øger netop aldringsprocessen.
 • Reducerer blodtryk.
 • Reducerer kolesterol.
 • Reducerer glukose niveauer.
 • Man oplever en forbedret insulinfølsomhed.
 • Man oplever lavere inflammatoriske markører (fører til reduceret risiko for kræft og muligvis forbedringer i astma).
 • Muligvis reduceret risiko for demens.

Rotter sat på en 5:2 diæt, var mindre tilbøjelige til at udvikle demens og deres hjerner producerede højere niveauer af stoffet BDNF. Nogle mennesker vil påstå at de føler sig skarpere og mere klar i hovedet på en faste-kur, og det kan muligvis forklares af BDNF, som netop fører til produktionen af ​​nye hjerneceller.

 

Effektiv 5:2 faste!

Fleksibiliteten i hvornår man faster i 5:2 faste metoden, hvordan man faste og at man spiser “normalt” 5 gange om ugen, er uden tvivl grunden til succesen bag denne metode.

Det er utroligt nemt at komme i gang – du vælger bare to dage om ugen, hvor du kun indtager dine 500 kalorier… og det er det! 🙂

Man skal ikke tænke for meget over hvad man spiser eller hvor meget man spiser … husk dog stadig, at spise sundt og husk at drikke masser af vand på de dage du faster! Du bliver stadig kun hvad du spiser 😉

[adsense_id=1]

Den officielle hjemmeside til 5:2 faste metoden: http://thefastdiet.co.uk

9 Responses

 1. Klidmoster

  5:2 diæten har været lidt af en åbenbaring for mig. Som gastronom og livsnyder har andre ‘kure’ været svære fordi alt det lækre var bandlyst. Nu kan jeg faste 2-3 gange om ugen og spise det jeg har lyst til for resten. Hov, alle andre steder står der ca 500 kcal for kvinder og ca 600 for mænd på fastedagene. Her er det 100 kcal mindre. Hvordan hænger det sammen?

 2. Fasting Kasper

  Ja, det er fantastisk, at man kan nyde alt hvad man elsker – og stadig opnå de fantastiske fordele som fasten giver 🙂

  De 4-5-600 kcal er vejledende… man behøver jo reelt ikke spise noget på faste-dage.
  Michael Mosley skriver rigtig nok, at det er 500 for kvinder, 600 for mænd. Min erfaring siger mig, at uanset om man følger en ADF, 5:2 eller ESE og gerne vil spise på faste-dage, så skal man regne med en ca. femtedel af ens daglige kaloriebehov… Max en fjerdedel dog! I sidste ende så handler det om, at have indtaget færre kalorier end man forbrænder på en uge 🙂

 3. Faste hver anden dag | ifaste.dk

  […] og det kan være svært for rigtig mange! Hvis man ønsker det, så kan man inkorporer tanken bag 5:2 i at faste hver anden dag. Man kan altsåindtage et mindre antal kalorie på ens faste dage. Dette […]

 4. Søren

  Hej. Jeg har kørt forskellige former for periodisk faste de sidste 8 måneder og har tabt mig ca 20 kg. Jeg startede på 5/2 og derefter 19/5. Det sidste stykke tid har tid har jeg ikke tabt mig og derfor er jeg tilbage på en form for 5/2 eller 4/3 blandet med minimum 18 timers faste om dagen. Det har virkelig rykket igen men vil gerne lige høre jeres indput om min metode.

  Dag 1: Ca 2500 kcal fra klokken 18 til kl 22.
  Dag 2: 600 kcal ca kl 18. (20 timer uden mad)
  Dag 3: ca 2500 kcal fra klokken 18 til 22 (24 timer uden mad
  Dag 4: 600 kalc ca kl 18 (20 timer uden mad)

  • Fasting Kasper

   Hej Søren,
   Undskyld den sene tilbagemelding. Der har jo været noget ferie 🙂
   20 kg er virkelig et flot vægttab! Godt klaret!
   Din metode ser umiddelbart fin ud. Det er vigtigt at huske, at det netop er sundt at veksle imellem metoder – på samme måde som veksler mellem træningsprogrammer.
   Vores kroppe er “tilvænningsmaskiner”, og det er derfor fint lige at rykke lidt rundt på rutinerne – ligesom du gør.
   Fortsæt bare så længe du føler dig frisk og stærk. Hvis du støder ind i endnu et plateau, så prøve evt. at droppe fasten i en uge, eller evt. ta’ 36 timer uden mad. Blot et forslag til at ruske lidt op i rutinerne.
   … og hvis du ikke allerede gør, så se om du kan få dyrket lidt motion i ny og næ. Træning i fastet tilstand er virkelig noget der rykker 😉
   God faste!

 5. Maria Ørvad Skov

  Er det bevist at man får mere ud af at træne og motionere på fastedage end på spisedage?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.