Intermitterende faste og sult
Når man taler om en sund faste, intermitterende faste eller en faste kur, så er en naturlig tanke i starten næsten altid, at man ikke vil sulte sin krop. Faste og sult er to forskellige ting, men vi har alle hørt om denne “sult-mode”.
Det kan virke logisk at tænke, at hvis vi går for længe uden at spise, vil vores krop ikke synes om at blive sultet og drastisk reducere den metaboliske hastighed (nedsætte stofskiftet).
Uanset hvor meget det kan virke teoretisk plausibelt, så er det ikke sandt 🙂
En undersøgelse foretaget af University of Rochester, viste, at stofskiftet ikke falder indtil 60 timers faste … og reduktionen var kun med 8%! Faktisk har forskning vist, at metabolismen (forbrændingen) fremskyndes efter 36-48 timers faste.
Vi kan også kigge på det fra et evolutionært perspektiv. Hvis vi ikke har spist i længere tid, hvad vil kroppen have os til så? Gå ud og finde noget næring – noget føde! Mennesket har altid skulle jage og gøre en indsats for at finde næring, men hvordan stimuleres man praktisk det til når man er fastende? – Ved at øge produktionen af to kemikalier/hormoner; adrenalin og noradrenalin. Disse skærper vores sind og giver os lysten og muligheden for at ville bevæge os og være aktive. De har også en positiv effekt på vores basale stofskifte – ligesom træning hæver vores basale stofskifte.
Den sande “sulte-mode” for kroppen sker efter omkring 3 dage (72 timer) uden mad. På dette tidspunkt vil den primære kilde til energi komme af proteiner (og den største kilde til protein er muskel).
… Og når dette sker, så vil kroppen være helt opmærksom på det idet den kender sin ”overlevelses procedure”, og hvad sker der? Vi bliver fysisk svagere, vores stofskifte nedsættes, vi bliver mere tilbøjelige til at bukke under for sygdom, og i sidste ende dør vi (og som regel fra hjerteanfald).
Så fortvivl ikke – at inkorporer periodisk og intermitterende faste er initielt ikke skadeligt, og du vil ikke sulte din krop med en IF metode 🙂
[adsense_id=”1″]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837292
http://ajcn.nutrition.org/content/68/1/12.abstract
Skriv et svar