3 hurtige: Insulin, Adrenalin og HGH

IF vs. 6 små måltider

For at forklare hvorfor Intermittent Fasting fungere så godt på tab af fedt og bevaring af muskler, i modsætning til f.eks. at spise 5-6 små måltider om dagen, kan vi bruge en hurtig gennemgang af Brad Pilons forklaring af rollerne af forskellige hormoner i kroppen (Brad Pilon er manden bag den populære ”Eat, stop eat” metode). Essensen ved IF, er netop hvordan hormonerne reagere over for kroppen i en fastende tilstand. 

Insulin

Insulin er et hormon som frigives når vi spiser. Insulin sørger for at signalere opbevaringen af energi fra vores mad, i form af glykogen eller fedt. Når insulinniveauet er for højt, kan din krop ikke frigive fedt fra cellerne, som den skal bruge til energi – altså er insulinniveauet højt, kan du sagtens opbevare fedt, men ikke forbrænde fedt! Når man faster og er i en fastet tilstand, er dit insulinniveau lavt, og din krop har mulighed for at omdanne dit kropsfedt til energi. Din krop forbrænder altså dit fedt helt automatisk, for at skabe energi. Det ”modsatte” hormon til insulin er glukagon. Glukagon stimulerer kroppen til at frigive oplagrede kulhydrater fra fedt. Groft saft – insulin er fedt ophobende, glukagon er fedt forbrændende.

 

Adrenalin og Noradrenalin

Adrenalin og Noradrenalin er kendte som kroppens “kamp-eller-flugt-respons” hormoner og er en del af det sympatiske nervesystem. Længere faste og træning i fastet tilstand frigiver begge disse hormoner. Når hormonerne frigives, giver de din krop mulighed for at udnytte opbevaret energi fra glukose og fedtdepoterne mere effektivt. I en mæt tilstand (altså, spist sig mæt), har kroppen en tendens til at hælde imod det para-sympatiske nervesystem, som styre de dele af kroppens funktioner, som ikke kræver øjeblikkelig opmærksomhed. Denne tilstand er mest dominerende efter et stort måltid og har en ”søvn fremkaldende” effekt, som måske kan forklare hvorfor mange – inklusive mig selv – træner bedre i en fastet tilstand J

 

Humant vækst hormon (HGH)

Når man faster, aktivere man kroppens naturlige produktion af HGH. Kroppen producer selv HGH, men den er I stand til at 6-doble den naturlige produktion når man faster! Responsen fra HGH forhindre muskeltab ved ved Intermittent Fasting og derfor vedligeholder/forhøjer stofskiftet. Du vil høre mange sige, at dit stofskifte og din forbrænding vil falde ved faste – men det er først efter en 36 timers faste, og det sker langsomt. Ud over dette, så aktivere HGH også den proces som omdanner fedtdepoterne til energi. Netop pga. de mange fordele som den naturlige produktion af HGH frigiver, er det typisk HGH som omtales som det “dominerende IF hormon”. Tænk, at kendte og andre fitness entusiaster betaler ufattelige beløb for HGH indsprøjtninger, simpelthen for at holde sig i form og se yngre ud! Intermittent Fasting er helt gratis ;).

 

Konklusion

Det er altså ikke kun ”kalorier ind” vs. ”kalorier ud” eller det at være I et kalorieunderskud som gør at Intermittent Fasting er så successfuldt! Selvom vi ved, at antallet af kalorier vi spiser, er essensen ved fedttab og det at spise mindre leder til et vægttab, så betyder det nødvendigvis ikke at vi skal spise mindre portioner oftere. Spiser man 5-6 små måltider om dagen kan det sagtens være at man reducere ens kalorieindtag og derved opnår vægttab, men for de fleste vil insulinniveauet være højere, det parasympatiske nervesystem være mere dominerende og HGH meget lavere. Ved at spise mindre men oftere vil din krop, i en periode på 24 timer, altså være i en mere favorabel fedtophobende tilstand – i modsætning til en fedtforbrændende tilstand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.