IF og Helbred

posted in: Sundhed og faste | 0

Intermittent Fasting er et fænomen som stadig undersøges og forskes i, og vi opdager hele tiden nye fordele ved at lade kroppen faste i perioder. Der menes at være mange positive effekter ved IF, og meget få til næsten ingen negative påvirkninger ved at faste!

IF, levetid og sygdomme  

Det har længe været kendt, at en kaloriebegrænset kur kan øge levetiden for visse dyr. Nyere forskning tyder på, at intermitterende faste kan skabe de samme sundhedsmæssige fordele, som en kaloriebegrænset kur – og dette er til fordel for dem, som kan have svært ved at holde en vedvarende kaloriebegrænset kur. IF og en kaloriebegrænset kur har begge vist sig at øge et vægttab og har en positiv effekt på risikofaktorer ved metaboliske sygdomme. IF har dog en tendens til at være lidt mere effektiv til at reducere insulinresistens. “Underernæring uden fejlernæring” er den eneste eksperimenterende tilgang, der konsekvent forbedrer overlevelsen hos dyr med cancer, og udvider den samlede levetid med omkring 30 procent! Andre sundhedsrelaterede effekter menes at være; bevarelse af muskelvæv (lean masse), holde et sundt og stærk stofskifte, lavere inflammation, lavere blodtryk, nedsat oxidativ stress, øget beskyttelse mod neurodegenerative sygdomme m.m.

 

IF og hjernen

Intermitterende faste kan forbedre hjernens funktion, ved at øge produktionen af proteinet BDNF. BDNF aktiverer hjernens stamceller til at konvertere til nye neuroner og udløser samtidig andre kemikalier, som fremmer neural sundhed. Dette protein beskytter også dine hjerneceller i forbindelse med Alzheimers og Parkinsons sygdom, og hjælper med at beskytte dine neuro-muskulære systemer fra nedbrydning. Undersøgelser viser også, at IF kan hjælpe mod hjerne trauma, slagtilfælde og måske depressioner.

 

IF, fedttab og muskelmasse

IF forvandler din krop til en fedt-forbrændings-maskine! Udover dette, kan IF også øge dit niveau af humant væksthormon (aka “HGH”, aka “fitness hormon”) produktion med så meget som 1.200% for kvinder og 2.000% for mænd. HGH spiller en vigtig rolle i forhold til en sund livsstil og fitness – herunder opbygning af muskler og øgning af stofskiftet til fedtforbrænding. HGH er hele essensen i det at udnytte IF til at opbygge muskler – samtidig med, at man smider fedtet! HGH er med til at bevare og opbygge muskelmassen mens man faster, og samtidig sørge for, at din forbrænding ryger i vejret, så din krop virkelig får udnyttet kulhydratdepoterne…

IF og Træning

 

IF, diabetis og hjerte-kar-sygdomme

Der foretages i øjeblikket mange undersøgelser vedr. effektiviteten af IF overfor hjerte-kar-, diabetis- og overvægtige patienter. Der er dog endnu ikke nogle endelige resultater, som 100% bekræfter effekten af IF.

Jeg har fremhævet to undersøgelser, og oversat deres konklusioner herunder:

http://bjdvd.com/content/13/2/68.short

“Hovedbudskaberne

  • Intermitterende faste fremmer vægttab i overvægtige personer
  • Begrænsning af kalorier på denne måde kan vende diabetes
  • Intermitterende faste er potentielt cardioprotective

Konklusion:

Brugen af ​​intermitterende faste giver potentiale til at forbedre vægttab og forbedre hjerte-kar-sundhed af overvægtige og fede personer med type 2 diabetes, og reducerer kardiovaskulær risiko. Denne type af intervention er omkostningseffektiv og forbundet med en lav risiko for bivirkninger.”

 

http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-42302013000200017&script=sci_arttext&tlng=pt

“Konklusion:

Udviklingen af hjertekarsygdomme, den førende dødsårsag på verdensplan, er direkte forbundet med livsstil faktorer forårsaget af stofskiftesygdomme. Traditionelle tilgange til at imødegå disse risikofaktorer har vist sig ineffektive i de fleste individer. Imidlertid har IF for nylig vist sig at have en positiv indvirkning på hjerte-kar-sundhed.

Kun få undersøgelser har hidtil udforsket effektiviteten af ​​denne intervention i stofskifte reguleringen. Undersøgelserne drøftet i dokumentet har mest været udført i meget små populationer på sunde individer, og i korte perioder, hvilket begrænser styrken af ​​de opnåede resultater. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme hyppigheden og / eller varigheden af ​​IF, som kræves for at udøve en positiv effekt på stofskiftet og hjerte-kar-resultater.”

 

Kilder:

http://www.cmaj.ca/content/early/2013/03/25/cmaj.109-4437

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S089158490600801X

http://www.nature.com/ijo/journal/v35/n5/full/ijo2010171a.html

http://www.washingtonpost.com/national/health-science/fasting-may-protect-against-disease-some-say-it-may-even-be-good-for-the-brain/2012/12/24/6e521ee8-3588-11e2-bb9b-288a310849ee_story.html?tid=wp_ipad

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20534972

http://www.marksdailyapple.com/fasting-brain-function/#axzz2aVhcD3gO

http://www.theiflife.com/advantages-intermittent-fasting-feeding/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.